Avondmaalsbeker Karamles
In 2014 viel terreurbeweging Islamitische Staat (IS) het dorp Karamles in Noord-Irak binnen en verjoeg alle christenen. IS probeerde de christelijke symbolen in het dorp te vernielen. Dat ging hen goed af; bijna alles kruizen en religieuze voorwerpen in Karamles maakten ze kapot. In oktober 2016 werd IS verdreven. Toen de christenen terugkeerden naar het dorp, troffen ze hun geliefde kerk geplunderd en uitgebrand aan.

Tussen de as en het puin op de vloer van de dorpskerk lag een zwartgeblakerde beker. De priester van de kerk herkende het voorwerp: een avondmaalsbeker die werd gebruikt om het avondmaal te vieren. Het lijkt een gewone beker, maar het is een bijzonder exemplaar omdat er een kruis op staat. Dit is een van de weinige kruizen die het geweld van IS heeft overleefd.

De priester uit Karamles gaf de avondmaalsbeker in 2016 mee aan een Open Doors-veldwerker en drukte hem op het hart: "Laat deze beker alsjeblieft overal zien en vertel ons verhaal, zodat kerken in het Westen zich vereenzelvigen met het Lichaam van Christus in het Midden-Oosten."

De bekende Nederlandse schilder Henk Helmantel heeft de avondmaalsbeker uit Karamles verwerkt in een stilleven. Het schilderij met brood en de avondmaalsbeker symboliseert dat christenen samen één lichaam zijn (zie Korintiërs 10:15-17). Een treffende afbeelding van het verhaal dat Open Doors wil delen met elke christen: het wereldwijde Lichaam van Christus is met elkaar verbonden.

Klik HIER om naar de website van Henk Helmatel te gaan.

Klik HIER om naar de website van Open Doors te gaan.